Begravning

Begravning: kontakta någon av prästerna eller diakonerna.

Önskas begravningen på annat språk än vad församlingens präster eller diakoner önskar, då kontaktar men någon av de nationella prästerna. Tänk på att närmast anhöriga ska komma överens om begravningsformen, dvs. ska det firas Mässa eller inte i samband med begravningen. Detta är viktigt om den avlidne/a inte har lämnat några önskemål om detta. Katolsk begravning kan ske på två sätt:

Form 1) Kistan förs till kyrkan, man firar Begravningsmässa och sedan följer alla med till kyrkogård för jordfästningen. Om kremering ska äga rum tas avskedet i kyrkan. Kremering är tillåten för katoliker om det inte är någon slags protest mot vår tro om uppståndelsen.

Form 2) Begravningsliturgi (Ordets gudstjänst utan Mässa) sker i något begravningskapell på själva kyrkogården där jordfästningen ska äga rum. Det är självklart att de närmast anhöriga ser till att Mässa firas för den avlidne/a före eller efter begravningen.

Själamässor för de avlidna är mycket viktiga och är en av de största tecken på att man verkligen älskade dem som gått ur tiden. Tänk på dina avlidna och be om Mässfirandet på årsdagar mm. Detta gör du genom att kontakta någon av prästerna. Hos Gråbröderna är Pater Arkadiusz Skodowski OFMConv särskilt ansvarig för bokningen av firandet av Mässor (för levande och döda).