Caritas Julbasar 2016

img_5297550

Det har blivit en tradition sedan Pater Arkadiusz Skodowski var kyrkoherde i vår församling att Caritas-Jönköping tar ansvar för julbasaren den tredje helgen i november varje år.

Inkomsterna går oavkortat till nödlidande.

Det brukar också finnas någon annan intressegrupp som samlar medel för verksamheten – men alltid för nödlidande.

I år hade Claudia Moszczynska spelat in en CD med julsånger för att hjälpa fattiga i en av världens största slumstäder utanför Lima i Peru. Hjälpen går genom passionistsyster Claire som vi känner sedan många år. Det finns fortfarande CD skivor kvar och man ger den gåva man själv vill till Peru-insamlingen, kontant eller genom inbetalning på bankgiro 665-3950 (skriv Peru).

I ett rum behövde man solglasögon för allt skinande silver och gnistrande julgransprismor. Det var ”Utförsäljning av Downton Abbey”! Här kunde man bl.a. finna allt som behövs för att servera te med stil. Det var församlingens husmor, Gunilla Ronquist, som också med stor stil och klass välkomnade besökare, som steg in i rummet med stor andakt och ibland med öppna munnar!

Våra vänner, den rysk-ortodoxa församlingen, brukar fira liturgi i kyrkan, men denna dag använde de oratoriet, som kyrkoherden och husmor försökt göra så ”ortodoxt” som möjligt med ikoner och ljusställ. Den ryske prästen, som brukar komma från Stockholm en gång i månaden, hade sedan möte med gruppen i S:t Nicolausrummet. De gör ett stort intryck på oss alla för sin tystnad, ordning och andliga atmosfär som omstrålar dem. Något vi inte är så vana vid i vår katolska församling med så många olika nationaliteter, kulturer och temperament! Tävlingen av de två mest samlade och diskreta grupperna är mellan vår egen vietnamesiska grupp och den rysk-ortodoxa gruppen.

Det som imponerar mest under basaren är det fantastiska samarbetet som våra församlingsmedlemmar har under basardagarna. Det syns tydligt vid mat och kaffeserveringen.

I hela församlingens namn: ett varmt tack för er som arbetade med så stor glädje och generositet för basaren. Även i år var den mycket lyckad.