Den franciskanska familjen firar

tredjeorden2015Den 17 november firar Kyrkan det franciskanska helgonet Elisabet av Ungern eller Thuringen (1207-1231). Hon var medlem av den Franciskanska Sekularorden och är en av dess särskilda skyddshelgon. Det andra är Helige Ludvig IX av Frankrike (1214-1270).

Pater Joseph Marias predikan denna kväll kan man höra här på vår hemsida.

Som en slags avslutning på Gråbrödernas 25-års firande detta år ville bröderna inbjuda sekularfranciskanerna i S:ta Claras fraternitet (med säte i vår församling) till middag efter Mässan.

De som fick stå för maten var dock inte medlemmar i OFS men kallades för ”bröder” enligt vår Ordensgrundare Franciskus sätt att kalla Jakoba av Settesoli för Broder Jakoba. Hon var den enda kvinna som tilläts komma till helgonet när han låg döende och hon fick uppdraget att ta med sig sina honungskakor, som Franciskus uppskattade så mycket.

”Broder” Gunilla Ronquist och ”Broder” Andrea Arvidsson hade förberett en meny som OFS andlige vägledare i församlingen hade önskat: Förrätt: ”Kyrkoherdens visitationssalad” (egentligen ett polskt recept: ruccola, valnötter, mögelost, päron, granatäpplekärnor), champinjonsoppa, oxjärpar, klyftpotatis med tillbehör, vaniljglass med hallonsås och mörk choklad. Visst låter det gott? Och det var det också! Varmt tack till våra ”extrabröder”!

Gemenskapen var gemytlig denna kväll och man märker att OFS gruppen har en franciskansk prägel av glädje och enkelhet.

Det är bara att önska att fler hittar vägen till denna gemenskap i vår församling.

Gråbröderna