Firandet av Helige Benedikt 11 juni 2017

Kyrkoherden, Pater Joseph Maria Nilsson OFMConv, fick för sig att vi borde vara med och fira vårt grannklosters, Mariadöttrarnas på Omberg, ordensgrundare, den Helige Benedikt av Nursia. Helgonet kallas för ”det västerländska munkväsendets fader” och han har gett upphov till benediktinska andligheten som på många sätt präglat vår europeiska kultur.

Vi brukar åka till karmelitnunnorna i Glumslöv den 16 juli varje år för Vår Fru av berget Karmels fest, så varför inte även fira Helige Benedikt hos benediktinnunnorna?

Sagt och gjort. Vi blev en grupp på fjorton personer från Sankt Franciskus församling i Jönköping. Huvudcelebrant för Mässan kl. 8.00 var en benediktinabbott från Tyskland. Mässan firades dock på svenska. Systrarna sjöng som vanligt himmelskt vackert på latin. Dagen till ära blev det även ett stycke med orgel och flöjt under offertoriet.

Efter Mässan bjöds vi på frukost och sedan blev det ”kubb” (tydligen ett gammalt spel från Gotland) ute i gästernas trädgård. Syster Gabriella representerade systrarna och Pater Joseph Maria representerade Franciskus församling. Naturligtvis vann församlingens lag överlägset…

Efter detta vackra och glada förmiddagsfirande av Helige Benedikt så åkte Pater Joseph Maria iväg till Stockholm med två av sina medbröder för att intervjua kardinalen. Men det är en annan historia…