Firandet av Vår Fru av berget Karmel med Kardinalen 16 juli 2017

Varje år brukar en delegation, ledd av kyrkoherde Pater Joseph Maria Nilsson OFMConv, från Sankt Franciskus katolska församling i Jönköping åka ner till karmelitsystrarna i Glumslöv i Skåne för att fira Vår Fru av berget Karmels fest.

I år inföll firandet på en söndag och Mässan firades tidigare än vanligt, dvs. kl. 9.30 (vanligtvis är det kl. 14.00). Sammanlagt var vi tretton personer från vår församling. Det var familjen Löfström som utgjorde den största delen från Sankt Franciskus, men så var det också Helena Löfström som garnerade de fantastiska tårtorna med röd kardinalshatt, rosenkrans (med årtalen 1917-2017 då det är hundra år sedan den Helige Maximilian Maria Kolbe grundade den världsvida Marianska rörelsen Militia Immaculatae – Marie Härskara (MI), med svenskt säte hos Gråbröderna i Jönköping) och karmelskapular.

I år var det dessutom extra festligt med Pontifikalmässa som firades av Hans Eminens Kardinal Arborelius, tillika stiftets biskop.

Musikkonsulent Ulf Samuelsson spelade denna gång under Mässan och ministranter från prästseminariet, Kristus Konungens församling i Göteborg och Ängelholm (Helsingborgs församling) tjänstgjorde.

Tre bröder från Jonsered var på plats och hade ombetts att servera något från grillen av Moder Charlotte av Jesu och Marie Hjärtan OCD. Grillmästare var Broder Stefan Welander TOR som tillsammans med sina medbröder, Broder Mikael Bergstedt TOR och Broder Ludvig Ludvigsen TOR, frikostigt delade ut korvar med bröd.

Trots ihärdigt regn efter Mässan var stämningen hög och i år var det dessutom lite lättare att röra sig tack vare partytälten från Kristus Konungens församling. ”Jasså, är tälten här nu?” utropade kyrkoherde Fader Tobias Unnerstål förvånat…

Den uppsluppna stämningen blev inte mindre tack vare en from dam som högljutt tackade kyrkoherden i Göteborg för ”den vackraste predikan jag någonsin har hört”! Det var dock kardinalen som predikade och ingen annan.

Bokförläggarna Thomas och Sara Fredestad från Catholica var på plats med ett välsorterat bokbord. En av böckerna var naturligtvis Biskopens novisår. Frågan ställdes om det inte borde bli en fortsättning som heter Kardinalens novisår?

Även karmeliternas eget förlag Karmel hade ett rikt utbud av böcker inne i klostrets entré. Det var dessutom bokrea dagen till ära. Vackra handgjorda rosenkransar kunde köpas. De är tillverkade av systrarna i klostret och påminner därför extra mycket om bönens betydelse för att ära Gud och be för våra medmänniskors hjälp i tiden och för evigheten.

På tal om systrarna var det som vanligt på denna årliga festdag trängsel utan like i parlatoriet (samtalsrummet). Ett förslag till systrarna: skaffa kölappar som på apotek och bank!

Om ni missade årets firande så är ni välkomna nästa år. Karmelitsystrarnas kapell brukar för det mesta vara öppet för besök under dagen. Denna andliga oas i vår ”andliga öken” (som Biskop Anders har påpekat flera gånger) är en sann inspirationskälla. Och även om du inte träffar någon av systrarna så kan du ändå förnimma att denna plats är helig – en sann och privilegierad mötesplats mellan Gud och människor.

Text och foto: Pater Joseph Maria Nilsson