Heliga Hjärtats Kloster – ett firande kloster!

sorgabriella50arBara fyra dagar efter den högtidliga avslutningen på de Gudsvigdas År och den nya priorinnans välsignelse av Biskopen var det åter dags för ett firande, Syster Gabriella Welander OSB, fyllde ett halvt sekel. Har man en bror som heter Broder Stefan från Jonsered, ja, då är det inte tal om att inte fira… Han har fest och glädje i blodet. Broder Stefans och Syster Gabriellas föräldrar, Karin och Karl-Axel, uttryckte det så bra: ”När det gäller honom skulle det bara hända saker hela tiden! Hon kunde sitta där stilla och lugn med sin docka…” Och så blev sonen franciskan (i en Orden där det mesta kan hända!) och dottern trädde in i en den kontemplativa Benediktinorden.

I all festlighet var kanske det mest rörande när Syster Gabriella tackade sina föräldrar för att de gav henne livet och under alla år fortsatte att ge det stöd hon behövde för att hon skulle kunna leva det liv som hon så innerligt önskade.

Firandet inleddes naturligtvis med det viktigaste firandet för oss katoliker: Eukaristin. Vid Mässans inledning höll Moder Katarina ett starkt tal om hur var och en av oss kompletterar de andra. Var och en är behövd och utvald av Gud själv. Att predika efter ett sådant innerligt och djupt tal var inte särskilt lätt…

Predikan finns på denna hemsida under titeln ”Födelsedagspredikan”.

Huvudcelebrant i Mässan var Fader Tobias Unnerstål, kyrkoherde i Kristus Konungens församling i Göteborg, Syster Gabriellas hemstad.

Fem koncelebrerande präster förhöjde högtidligheten denna dag.

En präst från Maria Magdalenas katolska församling från Hisingen i Göteborg hade med sig församlingens kör vars medlemmar kommer från olika länder i Afrika. Kören sjöng fantastiskt och bidrog starkt till att det blev en så glad högtid. Blad delades ut för en av de två kommunionspsalmerna och vem kunde tro att hela församlingen kunde sjunga med i en sång som heter ”Ukuthula”? Men vackert var det!

Efter Mässan bjöds på spex och mat (som Göteborgsgruppen tillagat och tagit med sig) och efter ytterligare underhållning i form av allsång blev det tårta och kaffe. Systrarna hade bakat en särskild tårta i form av ett tåg med flera vagnar. Den ovanliga födelsedagstårtan syftade på familjen Welanders eskapader för si så där trettio fyrtio år sedan.

En kraftfull och talande replik uttalades av priorinnan, Moder Katarina, under spexet före lunchen då ’riddarna’ skulle hämta hem ”jungfrun som antagligen blivit bortrövad” (Syster Gabriella): ”Jag ska beskydda henne med mitt liv!” Det är sådana ord vi behöver höra i dagens samhälle, eller hur?

Återigen ett varmt och innerligt tack till våra kära systrar i Heliga Hjärtas Kloster som inte bara öppnar sina dörrar, utan verkligen öppnar sina hjärtan för oss alla som besöker dem, oavsett det är för en stilla reträtt eller ett mer festligt firande av Guds godhet som visar sig i livets olika skeenden.

Guds välsignelse över Syster Gabriella, alla systrarna i kommuniteten och den festfirande församlingen denna dag på Omberg.

Pater Joseph Maria Nilsson OFMConv