Julnattens firande i S:t Franciskus i Jönköping 2018

Om man har upplevt julmässan enligt kaldeisk rit i Jönköping så får alla det alla andra Mässor att likna stilla morgonmässa med några i bänkarna. Även om kyrkan är proppfull.

Vi Gråbröder hjälpte till att dela ut den Heliga Kommunionen cirka 19.30 efter det att kaldeiska Mässan börjat kl. 17.00. Det var ytterst svårt att kunna ta sig till altaret för den mängd av människor som samlats praktiskt taget överallt i hela byggnaden. Förutom i en fullpackad kyrka kunde man följa Mässan på stora skärmar i tre salar. Resten fick nöja sig med att höra i korridor, hall etc.

Vi var sex präster som delade ut Kommunionen och det tog tid. Därför verkade Julnattens Mässa en aning tom – men missförstå inte. Kyrkan var mer än fullsatt kl. 23.00 när Julnattens Mässa började. Det var även folk i hallen som inte fick plats i kyrkan. Men ändå verkade det i jämförelse ganska tomt.

Vår kyrkomusiker Kristina Sebastjan hade drillat sin kör och spelade för livet. De närvarande såg mycket glada ut och det var till och med svårt att få stänga kyrkan halv två på morgonen. Då var kyrkoherden ganska så trött!

Innan Julnattens Mässa ger vi tillfälle till bikt, så även i år. Och en halvtimme före Mässan ber vi Rosenkransen tillsammans för själarna i Skärselden, då ett flertal mystiker och helgon påstår att det är julnatten som flest själar befrias från reningen i Skärselden. Kanske något att tänka på för dig som läser detta inför nästa år!