Julnattsmässa 2017

Detta år var ett ”kyrko-maraton” eftersom fjärde adventssöndagen inföll på julafton. Det var dock ganska välbesökt på förmiddagens Mässor.

Den första julmässan firades kl. 13.00 (syrisk-katolsk rit) och till den lades Jesusbarnet ut i krubban och vid altaret och de sju granarna tändes i kyrkan.

Kl. 17.00 var det dags för Mässa enligt kaldeisk rit (katoliker från Irak) och naturligtvis var det folk i alla salar och rum. Gråbrödernas (fem präster) hjälpte till med att dela ut Kommunionen och kyrkoherden gav en julhälsning vid slutet av Mässan.

För ett antal år sedan firades julnattens Mässa prick vid midnatt, men med kyrkoherdens stigande ålder har Mässan börjat en timma tidigare, dvs. kl. 23.00.

Kl. 22.15 öppnades biktstolarna och två bröder hörde bikt.

Innan Mässan bes Rosenkransen för de döda (för enligt flera helgons och mystikers påståenden är julnatten den natt då flest själar befrias från sitt renande i Skärselden). Rosenkransen leddes från ambon av församlingens husmor, Gunilla Ronquist.

Kyrkan strålade av små ljus i de sju granarna med mässingsstjärnor vid julgransfötterna. Fyra barockänglar hade hängts upp för julen tillsammans med en gobeläng i bysantinsk stil med Maria och Jesusbarnet.

Kyrkan hade pyntats av en grupp volontärer några dagar tidigare under ledning av kyrkoherden.

Julnattens predikan kan man höra på vår hemsida (miniradion).

Efter Julnattens Mässa fick Jesusbarnet en egen sånghyllning på spanska av föräldrar och barn från den Neokatekumenala vandringen (Missio ad gentes). Det var fart på de sångerna med gitarr och små trummor mm.

Foto: Mikael Sebastjan, Pater Joseph Maria, Pater Marcin