Katolsk universitetsprofessor går i täten för svar på den franske presidentens uttalande om flerbarnsfamiljer

Katolska universitetet Catholic University of America, 1 juni 2018 (foto BumbleDee/Shuttestock)

Washington D.C., 16 oktober 2018 (CNA/EWTN News).

Sedan president Emmanuel Macron i en kommentar uttalat sig med skepsis om välutbildade kvinnors beslut att ha flera barn, har kvinnor med flerbarnsfamiljer börjat använda hashtaggen #PostcardsForMacron” och skickat bilder på sina lyckliga familjer.

Macon har i ett tal om fertilitetssiffrorna i Afrika, på ett event arrangerat av Gates Foundation ”Goalkeepers” i New York 25-26 september, jämfört flerbarnsfamiljerna med att tvinga en ung ficka till barnäktenskap.

Enligt Macron har inte kvinnorna många barn när de är välutbildade.

”Jag säger alltid, ’Visa mig den välutbildade kvinna som beslutat sig för att ha sju, åtta, nio barn’”, sa Macron.

”Visa mig gärna den unga flickan som bestämt sig att sluta skolan när hon fyllt 10 och sedan gift sig vid 12.’

I sina svar har många kvinnor visat sig ha litet problem med den franske presidentens tydliga misstro till att akademiskt framgångsrika kvinnor skulle välja att bli mödrar till flera barn.

Dr Catherine R. Pakaluk, som är professor i socialvetenskap och ekonomi vid Catholic University of America började hashtaggen med att dela med sig av ett fotografi av sig själv och sex av de åtta barnen.

Catherine R Pakaluk@CRPakaluk

Postcards for Macron #postcardsforMacron

2:33 AM – Oct 16, 2018

 

Hon följde upp sin tweet med en förklaring att hon har både en Mastersexamen och en doktorsavhandling från Harvarduniversitetet och, som hon uttryckte det, ”åtta barn jag valt att få.”

Utskicket fick stöd av tusentals åsikter och andra kvinnor anslöt sig, bland dem Beth Hockel som är ”elektronikingenjör med examen från Stanford och mor till 11 barn.”

Beth Hockel@ehockel1

 

 

 

Den katolska författarinnan Elizabeth Foss skickade ut en bild av sina nio barn med orden, ”Jo, alla är mina och det är min examen också (från universitetet i Virginia)”.

elizabeth foss@elizabethfoss

 

 

 

Flera män anslöt sig och skickade bilder av sina hustrur och sina egna mammor.  

”Kolla in min inspirerande och utbildade hustru som är mamma till 7”, tweetade författaren Josh Canning och bifogade en bild på familjen.

Josh Canning@CatholicJosh

 

 

 

Många påminde om att filosofen Elizabeth Anscombe var mamma till sju barn och hade föreläsningar i Oxford och Cambridge.

Elizbeth Anscombe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Käre @EmmanuelMacron. Bilden visar Elizabeth Anscombe som var filosof vid Oxford och Cambridge. Hon anses vara en av 1900-talets främsta filosofer. Hon hade sju barn. #PostcardsforMacron

3:46 PM – Oct 16, 2018

 

Macrons yttranden gjordes i slutet av september och hans kommentarer om familjestorleken blev mediastorm på måndagen efter en artikel i tidningen The Guardian.

Macron har själv inga barn men hans fru har tre från ett tidigare äktenskap. Paret Macron möttes när presidenten av 15 år och hans blivande hustru Brigitte Trogneux var hans lärare i skolan.

Översättning i oktober 2018, Göran Fäldt

källa:

https://www.catholicnewsagency.com/news/catholic-u-professor-leads-response-to-french-presidents-remark-on-large-families-29703