Sankt Franciskus Katolska Församling

Kardinal Arborelius OCD med Gråbröderna på Katolsk Horisont


Oktober – rosenkrans månad


Pater Witold inbjuder Sveriges Unga Katoliker till riksläger

16-18 november 2018


Ord inför Herrens Dag. 28:e söndagen ”under året” 2018


Den heliga mässa med relikerna av de heliga Thérèse av Jesusbarnet, Louis och Zélie Martin


Påven uppmanar till att be rosenkransen varje dag i oktober

Påven Franciskus uppmanar alla att be rosenkransen varje dag under oktober månad för att skydda kyrkan från den onde. På fredagen gav den Heliga Stolen ett pressmeddelande som berör alla kyrkans troende i hela världen. Oktober månad är liksom maj vigd till Jungfru Maria, med särskild fokus på rosenkransen, då högtiden Vår Fru av rosenkransen infaller den 7 oktober.

Läs mer…


Ord inför Herrens Dag. S:ta Birgitta av Vadstena Högtid 2018


Transitus – andakt till den helige Franciskus’ saliga död hos franciskanerna i Västerås 2018


Präst- och diakonmöte på Lidingö 2018

Predikan av Anders Kardinal Arborelius OCD


Kära vänner,

Det gläder oss mycket att få tala om för er att vi redan publicerat 500 YouTube filmer på vår kanal Katolsk Horisont. Vi tackar er alla hjärtligt för bidragen och hjälpen till vårt mediala arbete. Vi ber om  förbön för Katolsk Horisont så att vi får nå ut till allt fler människor som vill veta mer om katolsk tro, eller också för att stärka sin egen katolska tro.

Med Guds välsignelse till er alla!

Gråbröderna, Katolsk Horisont


Relikerna anländer hos Karmelitnunnorna i Glumslöv

1 oktober 2018

Relikerna av den Heliga Thérèse och hennes heliga föräldrar, Louis och Zélie Martin, kom för den nordiska pilgrimsfärden först till den katolska domkyrkan i Stockholm, på kvällen den 30 september till S:t Franciskus församling i Jönköping för att på själva Thérèse festdag den 1 oktober föras till hennes medsystrars kloster i Glumslöv.

Systrarna hade sett fram emot detta besök på ett alldeles särskilt sätt. Som sig bör i ett kloster så var dörren smal (som evangeliet säger att den är till Paradiset!), så endast föräldrarnas relikskrin kunde föras in i klosterkapellet den vanliga vägen.

Heliga Thérèse reliker måste därför tas in genom kapellets stora fönster. Men det gick utmärkt.

När helgonets relikskrin bars in kastade troende mängder med blomblad över skrinet och systrarna började applådera. Att systrarna var mycket rörda och glada kunde man inte tvivla på.

Efter att de troende fått komma fram och vörda relikerna och man bett Rosenkransen firade kardinalen Mässan med tolv andra koncelebrerande präster kl. 14.30.

Systrarna hade förberett mängder av material att delas ut (relikkort, bilder mm.) och olika böcker som har med Thérèse att göra, bl.a. hennes självbiografi, som borde vara ett måste att läsa för alla katoliker!

En nyhet för denna dag var att systrarna tillverkat Lilla Thérèse Rosenkrans (som består av 24 kulor till ära för hennes liv) och som spreds på svenska för första gången genom Ave Maria Publikationer i boken ”Mina Rosenkransböner” – ett tecken på gott samarbete mellan Karmelitnunnorna och Gråbröderna!


Nattvaka i Sankt Franciskus med relikerna av Heliga Thérèse, Louis och Zélie Martin

En mer än fullsatt kyrka tog emot relikerna på söndagen den 30 september kl. 18.00, trots att kardinalen firat Mässa med Konfirmation kl. 11.00 samma dag.

Foton från den Mässan kommer på vår hemsida lite senare.

Kyrkoherden beslöt att inte stänga kyrkan för natten, utan skickade ut en lista med tider då medlemmar kunde skriva upp sig för att vaka och be i kyrkan under natten.

Det var inte svårt att få frivilliga för denna nattvaka!

En jämn ström av troende kom mer eller mindre hela natten.

Någon sade efteråt: ”Detta var en av de största upplevelserna i mitt liv!”

Thérèse och hennes föräldrars närvaro kändes tydligt vid detta tillfälle i vår kyrka…


Mässa på Heliga Thérèse av Jesusbarnets och Heliga Anletets festdag, 1 oktober 2018

Helgonets reliker, tillsammans med reliker av hennes heliga föräldrar, Louis och Zélie Martin, anlände till vår kyrka kvällen den 30 september och efter nattvakan firades den avslutande Mässan just på helgonets festdag den 1 oktober kl. 08.00.

Mässan på kvällen innan drog en stor skara av människor, även icke katoliker, men denna morgon var det en mindre, men inte desto mindre ivrig grupp av troende, som ville fira helgonets festdag och ta farväl av hennes reliker.

En liten grupp kom till och med från Kalmars katolska församling med sin kyrkoherde.

Denna gång hade vi ingen lista på bärare av relikerna, de som kunde och ville fick hjälpa till.

Särskilt rörande var det att se alla som ville hälsa farväl av Thérèse föräldrar innan skrinet bars ut.

Denna nådens dag kommer vi som var närvarande sällan att glömma.

Må de Heliga Thérèse, Louis och Zélie be för oss att vi blir värdiga Kristi löften.


Firandet av Heliga Korsets Upphöjelse 14 september 2018

På denna dag brukade man visa för de troende reliker av Kristi lidande i Jerusalem. Det var bl.a. reliker av det Heliga Korset som den heliga kejsarinnan Helena (kejsar Konstantins moder) hade funnit vid platsen för Kristi korsfästelse, död och begravning. På den platsen står nu den världsberömda Gravkyrkan (eller Uppståndelsekyrkan, som de ortodoxa kristna kallar den).

Festen har många gånger gått under den folkliga benämningen ”Lilla Påsk” och även i vår kyrka visar vi klostrets Korsrelik denna dag och efter den högtidliga vespern får de som så önskar komma fram för att ge sin personliga hyllning till ”redskapet för vår frälsning”.


Höst i församlingen:

Barn- och familjemässa 9 september 2018

Som vanligt inleddes höstterminens katekesundervisning i vår församling med en Mässa kl. 10.00 (i stället för vanlig undervisning) särskilt för barnen och deras föräldrar.

Kyrkoherde, Pater Joseph Maria Nilsson OFMConv, förberedde relikernas ankomst med en predikan om att säga JA till Gud. Guds Moders födelsedag firades ju dagen innan och vem har sagt ja på ett mer helhjärtat sätt än just hon? Men även andra helgon, som Lilla Thérèse, levde i total öppenhet för Guds Vilja i allt.

Det kan även vi göra genom att acceptera allt vi måste gå igenom i livet.


Möte med helgon


Varför rosenkransbönen är viktig


Välkomnande av relikerna av de heliga Thérèse av Jesusbarnet och Louis och Zélie Martin


Biskop Kung var listig den gången – och andra berättelser om den helgonlike, envise och förföljde Ignatius Ping-Mei Kung av Shanghai

Under kvällen den 8 september 1955 arresterades Ignatius Ping-Mei Kung, Shanghai’s förste infödde biskop, av kommunistiska myndigheter. Innan natten var över arresterade polisen över trehundra katolska präster, ordensfolk och lekmän i kyrkor, seminarier och privata hem runt om i staden. Vid slutet av månaden hade man arresterat tolvhundra katoliker i Shanghai.

Biskop Kung föddes i Shanghai och hans familj hade varit katolsk i minst fem generationer. Få i väst känner till att Romersk katolska Kyrkan har haft djupa rötter i Kina sedan 1500-talet och en stor del av katolikerna bor fortfarande i Shanghai. Regeringen påstod att religionsfriheten var en grundläggande rättighet, så katolikerna arresterades därför att de påstods vara kontrarevolutionära. De visste att det verkliga skälet var att de vägrade avsäga sig sin trohet mot påven.

Fyra dagar efter arresteringen fördes Biskop Kung till en uppvisnings-rättegång som hölls i en tidigare hundkapplöpningsarena, där man genomförde massrättegångar och avrättningar nästan dagligen.

Lyckligtvis var det så, enlig interna partidokument, vars hemligstämpel lyftes tillräckligt länge för att historikern Fr. Mariani skulle få tillgång till dem, att kommunistpartiets policy vid den tiden var att inte mörda katoliker, eftersom man inte ville ha martyrer. Fr. Mariani skrev i sin bok Church Militant: Bishop Kung and Catholic Resistance in Communist Shanghai att kommunistpartiet hade fastställt följande mål: ”att etablera en oberoende kyrka under CCPA (Chinese Catholic Patriotic Association), att utbilda katoliker att stödja denna oberoende kyrka och att fängsla alla som motsatte sig detta.”

Läs mer…


Året med tre påvar: Paulus VI:s död för 40 år sedan förebådade en virvelvind i Kyrkan

Från National Registers arkiv. Skissen med Paulus VI, Johannes Paulus I och Johannes Paulus II, var en illustration till en artikel av Fr. Robert J Fox 29 oktober 1978

Historien kulminerade med valet av den förste icke-italienska påven på 462 år

Flera hundra tusen hade samlats på Petersplatsen den 13 augusti 1978 för att ta farväl av påven Paulus VI, som hade avlidit 80 år gammal en vecka tidigare i det påvliga sommarresidenset Castel Gandolfo.

Världspressen hade belägrat Rom för den första påvliga begravningen på 15 år, med rapportering från avskedstagandet av påven Paulus VI och dramatiken kring valet av hans efterföljare.

I CBS direktsändning av begravningen, intervjuade veteranjournalisten Harry Reasoner Ärkebiskop Fulton Sheen. När han tillfrågades om slutet av Paulus pontifikat, svarade den store biskopen: ”I Gamla testamentet blev Moses tillsagd att slå på en klippa och vatten vällde fram ur klippan. Det liknar pontifikatet, det är någonting stabilt med det, stadigt och fast. Men sen väller vattnet fram.”

Läs mer…


Ord inför Herrens Dag. 26:e söndagen ”under året” 2018


Saints of Lisieux Nordic Pilgrimage 2018

 


Sakramental Tillbedjan


Stiftsungdomsdagarna i Vadstena 2018


Varför finns jag?


Goda böcker – Avsnitt 6


Kardinal Scola: kommunionen för de omgifta motsäger Kyrkans undervisning

Kardinal Angelo Scola

Att bryta mot läran skulle strida mot äktenskapets natur, sa kardinalen.

Den välkände kardinalen Angelo Scola som 2013 var vadhållarnas favorit vid påvevalet har kommit tillbaka i den kontroversiella frågan om kommunionen för de omgifta. Förre ärkebiskopen av Milano försvarar i en ny längre intervju Kyrkans traditionella lära nämligen att de frånskilda och omgifta inte kan ta emot kommunionen annat än de beslutat leva i ”fullkomlig återhållsamhet”.

Denna lära ”hör till det kristna äktenskapets egen natur”, sa kardinalen, eftersom det finns ett nära samband mellan äktenskapets förbund och förbundet mellan Kristus och Kyrkan. Kardinalen har uttryckt sin uppfattning till påven Franciskus i en privataudiens.

Läs mer…


Sveriges Unga Katoliker

Stiftsungdomsdagarna i Vadstena 2018

Föredrag av biskop Saad Sirop


Sveriges Unga Katoliker

Stiftsungdomsdagarna i Vadstena 2018

Den heliga mässan


Läran om det exklusivt manliga prästämbetet är definitiv, säger prefekten för Troskongregationen

Luis Ladaria, prefekt för Troskongregationen (foto CNS)

Blivande kardinalen Luis Ladaria har sagt att kvinnlig prästvigning aldrig kan bli möjlig

Att bara män kan prästvigas giltigt är en sanning som ingår i den katolska tron och som inte kommer att ändras och som inte kan ändras, har troskongregationsprefekten, blivande kardinal Luis Ladaria, sagt. ”Det är allvarligt oroande att finna att det finns röster som låter sig höras som i en del länder sår tvivel i denna doktrins definitiva natur,” sa blivande kardinalen enligt en artikel i Vatikanens tidning L’Osservatore Romano.

S:t Johannes Paulus II har i en formell förklaring 1994 bekräftat Kyrkans konstanta undervisning och praxis när han sagt att ”Kyrkan inte har någon auktoritet alls att överföra prästvigningens sakrament till kvinnor och att denna bedömning skall omfattas definitivt av alla Kyrkans trogna.”

Läs mer…


Intervju med Kardinal Anders Arborelius:

”Den nye svenska kardinalen säger att interkommunion med lutheranerna inte är möjlig”

Stockholm (Kath.net/CWN.jg). I en intervju med John L. Allen jr. från det oberoende katolska forum Crux har Kardinal Anders Arborelius förklarat att ett gemensam eukaristifirande mellan katoliker och lutheraner inte är möjligt trots det teologiska närmandet mellan kyrkorna som kommit till uttryck i det ”Gemensamma uttalandet” från den 31 oktober 2016 då påven Franciskus under hjärtliga och högtidliga former medverkade i Lund med anledning av firandet av grundandet av Lutherska världsförbundet 1947. Inom den evangelisk lutherska kyrkan i Sverige finns flera olika uppfattningar om eukaristin. En del medlemmar i den lutherska kyrkan har en uppfattning som står mycket nära den katolska kyrkan medan andra har en starkt avvikande grundsyn. Ett av de svåraste problemen är att klarlägga vilken som är Svenska kyrkans position. Många inom kyrkan anser med tanke på det gemensamma uttalandet den 31 oktober 2016 att ett gemensamt nattvardsfirande skulle vara möjligt, sade biskopen av Stockholm. Den katolska kyrkan kan inte gå så långt utan måste hålla fast vid att skillnaderna är för stora, betonade Arborelius. Kardinal Arborelius växte upp som lutheran. Som tjugoåring blev han upptagen i den katolska kyrkans gemenskap. Han är den förste svensk som utnämnts till kardinal.

(Översättning från tyska, Göran Fäldt)

Originalartikel på engelska klicka här


Församlingen

och

S:t Maximilians Bok- och Presentbutik

har fr.o.m. 2017-06-13

 

Swish

 För kollekt och gåvor till församlingen:

1235444013

(S:t Franciskus församling Jönköping)

 

För betalning över 100 kr. i boklådan

eller gåvor till Gråbröderna:

1232917326

(Gråbröderna Jönköping)

 

Vi har även ett bankgiro för våra insamlingar

665-3950

 (S:t Franciskus katolska församling – insamlingskonto)

för er som vill skänka pengar till:

1) AMP (Ave Maria Publikationer)

Skriv: AMP (PlusGirot finns inte längre!)

2) Insamling till världens största slumstad utanför Lima, Peru (genom passionistsyster Claire).

Skriv: Peru

3) Till barnhem och hemlösa i bl.a. Vitryssland och till andra behövande.

Skriv: Behövande (alt. barnhem)

4) gåvor i samband med dop, bröllop och begravning:

Skriv: förrättning

 

5) endast hyra av S:ta Clarasalen

Skriv: Clarasal

Med bön och önskan om Guds välsignelse över dem som ger ekonomiskt stöd åt vår församlings och Gråbrödernas verksamhet och apostolat!

Pater Joseph Maria Nilsson OFMConv

Kyrkoherde


Kära Vänner,

som många av Er säkert vet, så driver vi en Youtube-kanal med katolskt innehåll ”Katolsk Horisont”. På detta sätt försöker vi sprida Den Goda Nyheten med hjälp av internet. Vi har precis förberett reklamaffischer för vår kanal. Om någon av Er skulle vilja hjälpa oss att nå ett större antal mottagare och ifall ni vet vart man skulle kunna hänga upp en sådan affisch ber vi Er om kontakt med följande adress: jonkoping@katolskakyrkan.se där ni anger Er adress och antalet affischer. Affischerna är i A4format. Vi tackar Er hjärtligt för Er hjälp.

Gud välsigne Er.

Gråbröderna