Sankt Franciskus Katolska Församling

Kardinal Arborelius OCD med Gråbröderna på Katolsk Horisont


November – vi ber för de avlidna


Välkommen till

Julbasar 18-19 nov.

lördag 9.00-15.00 och söndag 10.00-15.00

i Katolska kyrkan på Torpa, Jönköping

Den tredje helgen i november varje år arrangerar Caritas-gruppen en mycket uppskattad julbasar.

Caritas erbjuder kaffe med dopp, lunch,

lotterier och loppis.

Ortodoxa systrar från Vitryssland säljer handmålade ryska julprydnader, ikoner mm.

Vår bokhandel bredvid kyrkan säljer allt vad man kan tänka sig för ett fromt kristet hem: rosenkransar, statyer, ikoner, oljetryck, medaljer, nyckelringar, julkrubbor…

(ingång genom kyrkan eller från parkeringsplatsen)

I The Catholic Room hittar du allt som kan pryda ett festligt dukat bord och ett vackert hem!

Gråbrödernas egna produkter säljs: marmelad, grahamsskorpor, mandelskorpor och mussli.

Välkommen till vår mysiga julmarknad!

Välkomna till Caritas Julbasar i S:t Franciskus katolska församling 18-19 november 2017 i Jönköping


Påvens budskap till de fattigas världsdag 19 november

Foto: Catholic News

När Barmhärtighetens jubelår avslutades instiftade påve Franciskus ännu en katolsk ”världsdag” som fick namnet De fattigas världsdag. Den ska uppmärksammas den 33:e söndagen under året som i år infaller den 19 november.

Med denna världsdag vill påven komplettera sina föregångares världsdagar ”med en särskild evangelisk rikedom, det vill säga Jesu särskilda kärlek till fattiga”, som han skriver i sitt budskap för denna dag.

I detta budskap skriver han också:

”Tragiskt nog finns i vår egen tid, då prålig rikedom samlas i händerna på det privilegierade fåtalet, ofta i samband med illegal verksamhet och ett skrämmande utnyttjande av människans värdighet, samtidigt en skandalös tillväxt av fattigdomen i stora delar av samhällena i hela vår värld. Inför detta kan vi inte förbli passiva och ännu mindre uppgivna.

Det finns en fattigdom som stryper initiativförmågan hos många unga människor genom att stå i vägen för dem att söka arbete. Det finns en fattigdom som dämpar känslan av personligt ansvar och gör att vi lämnar åt andra att göra något, medan vi går och söker efter det vi tycker om. Det finns en fattigdom som förgiftar vårt deltagandes brunnar och lämnar lite utrymme för professionalism och på så sätt förminskar det värde som de som arbetar och är produktiva skapar.

På alla dessa former av fattigdom måste vi ge ett svar som är en ny syn på livet och samhället.”

http://www.katolskakyrkan.se/katolskakyrkan-se


Påven Franciskus: Världens framtid beror på familjen

Påven Franciskus under generalaudiensen på S:t Petersplatsen den 8 november 2017. Foto, Daniel Ibanez/CNA

Av Hannah Brockhaus

Vatikanen, 11 nov 2017 (CNA/EWTN News). Kyrkans och världens framtid kommer att bero på familjens goda värden, sa Påven Franciskus i ett videobudskap på lördagen.

”Kärleken mellan en man och en kvinna är en av våra mest utvecklande mänskliga erfarenheter, den får möteskulturerna att jäsa och ger världen ett friskt tillskott av socialt utbyte”, sa påven.

“Den familj som föds ur äktenskapet skapar fruktbärande band, som visar sig vara det effektivaste botemedlet mot tidens mer otyglade individualism ”.

Med ett citat ur den apostoliska uppmaningen 2016, Amoris Laetitia, betonade påven att ”framtiden för världen och Kyrkan på ett avgörande sätt ligger i familjens goda värden”.

Läs mer…


Australiens förre premiärminister: En omdefiniering av äktenskapet har stora konsekvenser

Tony Abbott var premiärminister i Australien 2013-2015; foto Drop of Light/Shutterstock

Av Michelle Bauman

Om australiensarna skulle rösta för en omdefiniering av äktenskapet i landet skulle konsekvenserna bli ödesdigra, har förre premiärministern Tony Abbot varnat.

”Idén att definitionen av äktenskapet skulle kunna ändras utan återverkningar, är ett intellektuellt bedrägeri”, sa han.

Abbot talade den 1 november med CNA (Catholic News Agency) inför ett opinionsforum om Australiens pågående folkomröstning om äktenskapet. Värdar för Forum som hölls i New York City var ADF International (Alliance Defending Freedom), en alliansbyggande grupp för mänskliga rättigheter som värnar för religionsfriheten, livets helighet, äktenskapet och familjen.

Läs mer…


Kardinal Müller: ”Jag har inte sagt att omgifta undantagsvis kan gå till kommunionen”

Kardinal Gerhard Müller, tidigare Prefekt för Troskongregationen

”Amoris Laetitia kan, och måste, tolkas på ortodoxt sätt i enhet med katolsk tradition”

Att det finns undantag i frågan om omgiftas möjlighet till kommunionen, förnekar kardinal Gerhard Müller, enligt en italiensk webbsida.

         La Nuova Bussola Quotidiana uppger att kardinalen talat med dem i ett telefonsamtal och då tagit avstånd från påståenden att han skulle vara öppen för att tillåta skilda och omgifta att ta emot kommunion i undantagsfall.

”Nej, Dubia står sig och är inte överspelat”, sade han. ”Syftet med mitt inlägg var bara att hävda att det enda sättet att tolka Amoris Laetitia är att göra det i överensstämmelse med Guds Ord i Bibeln, med tidigare Magisterium och med traditionen från de stora koncilierna i Florens, Trient och Andra Vatikankonciliet.”

Påståendena kom sedan kardinal Müller skrivit ett förord till en bok av filosofen Rocco Buttiglioni, som försvarar Amoris Laetitia. Kardinal Müller har där skrivit att Amoris inte kan tolkas på ett sätt som strider mot Kyrkans tidigare lära, men han har också nämnt att ”förmildrande omständigheter” kan föreligga i en icke ordnad förening.

Läs mer…


Några ord om kallelsen


Ord inför Herrens Dag. 32:a söndagen ”under året” 2017


November – Vi tänker på våra avlidna


Bibel 2000 i katolsk förpackning


Frågor och svar om katolsk tro – Del 2


Encyklikan Humanae vitae – 50 årsjubileum 2018. Kärlekens kraft


Julbasar i S:t Franciskus katolska församling

Församlingen öppnar än en gång sina dörrar lördagen och söndagen 18-19 november för sin traditionella julbasar. Det blir loppmarknad, matservering, försäljning av olika slag och en hel del annat att titta på och köpa till förmån för Caritas Jönköping hjälpverksamhet. Allt arbete görs på frivillig grund av medarbetare i församlingen. Inga personalkostnader, varje krona går till hjälpprojekten. Alla är välkomna till denna försmak på julfirandets öppenhet och generositet som vi hoppas ska bidra till att bringa fred och nytt hopp i världen. Världen behöver fred, säger budskapen i Fatima! Be och arbeta för fred och delta i barmhärtighetsverken!

19 november är De fattigas första världsdag – utlyst av påven Franciskus på S:t Antonius av Paduadagen i somras (13 juni). Ja, världens fattiga är verkligen Caritas existensberättigande!

Aktuella bidrag från Caritas Jönköping handlar särskilt om hjälp till flyktingar från Norra Sydsudan och nu senast till Bangladesh som tar emot Rohingyas från Myanmar. Våra lokala hjälpbidrag i akutfallen ökar varje år. Allt framgår av vår ekonomiska rapport som finns på anslagstavlan.

Caritas Jönköping kan glädja sig åt många trogna medlemmar som bidrar ekonomiskt till Caritas hjälper. Där Caritas Jönköping inte har kontakter går hjälpen genom Caritas Sverige och Caritas Internationalis. Också svenska stödföreningen för byskolor i Bangladesh som drivs av Taizébröder kommer att ha ett stånd för försäljning på vår basar. I år kommer också som tidigare systrar från S:ta Katarinaklostret i Minsk som ställer ut små ikoner och andra religiösa föremål till försäljning. Klostret bedriver karitativ verksamhet i Vitryssland. Glöm inte besöket på S:t Maximilians bookshop som är öppen också under basardagarna!

Garanterat god mat kommer från Caritasköket som också serverar kaffe och olika kakor i S:ta Clarasalen. Alla varmt välkomna!

Diakon Göran Fäldt

Ordförande Caritas Jönköping


Frågor och svar om katolsk tro – Del 1


Maximilian Maria Kolbe, Maria och en livsregel


Franciskusdagen. Stockholm 23 september 2017


Franciskusdagen. Den heliga mässan. Stockholm 23 september 2017


Intervju med Kardinal Anders Arborelius:

”Den nye svenska kardinalen säger att interkommunion med lutheranerna inte är möjlig”

Stockholm (Kath.net/CWN.jg). I en intervju med John L. Allen jr. från det oberoende katolska forum Crux har Kardinal Anders Arborelius förklarat att ett gemensam eukaristifirande mellan katoliker och lutheraner inte är möjligt trots det teologiska närmandet mellan kyrkorna som kommit till uttryck i det ”Gemensamma uttalandet” från den 31 oktober 2016 då påven Franciskus under hjärtliga och högtidliga former medverkade i Lund med anledning av firandet av grundandet av Lutherska världsförbundet 1947. Inom den evangelisk lutherska kyrkan i Sverige finns flera olika uppfattningar om eukaristin. En del medlemmar i den lutherska kyrkan har en uppfattning som står mycket nära den katolska kyrkan medan andra har en starkt avvikande grundsyn. Ett av de svåraste problemen är att klarlägga vilken som är Svenska kyrkans position. Många inom kyrkan anser med tanke på det gemensamma uttalandet den 31 oktober 2016 att ett gemensamt nattvardsfirande skulle vara möjligt, sade biskopen av Stockholm. Den katolska kyrkan kan inte gå så långt utan måste hålla fast vid att skillnaderna är för stora, betonade Arborelius. Kardinal Arborelius växte upp som lutheran. Som tjugoåring blev han upptagen i den katolska kyrkans gemenskap. Han är den förste svensk som utnämnts till kardinal.

(Översättning från tyska, Göran Fäldt)

Originalartikel på engelska klicka här


Församlingen

och

S:t Maximilians Bok- och Presentbutik

har fr.o.m. 2017-06-13

 

Swish

 För kollekt och gåvor till församlingen:

1235444013

(S:t Franciskus församling Jönköping)

 

För betalning över 100 kr. i boklådan

eller gåvor till Gråbröderna:

1232917326

(Gråbröderna Jönköping)

 

Vi har även ett bankgiro för våra insamlingar

665-3950

 (S:t Franciskus katolska församling – insamlingskonto)

för er som vill skänka pengar till:

1) AMP (Ave Maria Publikationer)

Skriv: AMP (PlusGirot finns inte längre!)

2) Insamling till världens största slumstad utanför Lima, Peru (genom passionistsyster Claire).

Skriv: Peru

3) Till barnhem och hemlösa i bl.a. Vitryssland och till andra behövande.

Skriv: Behövande (alt. barnhem)

4) gåvor i samband med dop, bröllop och begravning:

Skriv: förrättning

 

5) endast hyra av S:ta Clarasalen

Skriv: Clarasal

Med bön och önskan om Guds välsignelse över dem som ger ekonomiskt stöd åt vår församlings och Gråbrödernas verksamhet och apostolat!

Pater Joseph Maria Nilsson OFMConv

KyrkoherdeKära Vänner,

som många av Er säkert vet, så driver vi en Youtube-kanal med katolskt innehåll ”Katolsk Horisont”. På detta sätt försöker vi sprida Den Goda Nyheten med hjälp av internet. Vi har precis förberett reklamaffischer för vår kanal. Om någon av Er skulle vilja hjälpa oss att nå ett större antal mottagare och ifall ni vet vart man skulle kunna hänga upp en sådan affisch ber vi Er om kontakt med följande adress: jonkoping@katolskakyrkan.se där ni anger Er adress och antalet affischer. Affischerna är i A4format. Vi tackar Er hjärtligt för Er hjälp.

Gud välsigne Er.

Gråbröderna