Skatten funnen!

Kollage550

I fredags, alltså den 8 april samlades 28 barn i Sankt Franciskus katolska församling. Barnen hade fått höra att det skulle bli skattjakt i vår kyrka, men inget mer.

De väntade ivrigt i Klarasalen när plötsligt en mobiltelefon ringde. Det var en pirat som ringde. Piraten hade tappat bort sin skattkarta och behövde hjälp av alla barnen för att finna den. Barnen var inte sena att hjälpa till. Barnen delades in i fyra grupper och de skulle lösa fyra olika uppdrag. Ett uppdrag var att komma ihåg  så många saker som möjligt på ett bord. De fick inte se sakerna så länge för efter en stund lades ett skynke över och barnen fick räkna upp de olika sakerna ur deras minne. Bland sakerna fanns Kors, Rosenkrans, Bibeln, glasögon, bollar, klädnypa, en bild på Påven och många saker till. Ett annat uppdrag var att sjunga och lära sig en sång. Ett tredje uppdrag var att, inför Mateusz Opila, göra diverse charader. Barnen skulle visa upp olika yrken som deras kompisar fick gissa på. Vid sista stationen byggde barnen egna maracas.

När de olika grupperna klarat uppdraget vid stationen, så fick de en pusselbit av kartan. När alla stationer var gjorda så samlades alla barnen vid ett stort bord.

Nu gällde det, nu var det dags att försöka få ihop pusselbitarna så att de bildade en hel karta. Genom att hjälpas åt fick barnen ihop hela kartan och hittade ett kryss på kartan… Krysset var i Oratoriet! Barnen gick in i Oratoriet och på en filt satt ett kryss uppsatt. Ivriga och fulla av förväntan avlägsnades filten och under den fanns en stor spegel med texten NI ÄR KYRKANS SKATT! Alla barn gick fram till spegeln och fick se sin egen spegelbild. Ja, våra barn är verkligen kyrkans skatt.

Men det var visst inte nog med det….för bakom spegeln fanns en skattkista! I skattkistan fanns massvis av guldpengar. Guldpengar som smakade choklad.

Piraten, som hade ringt för att få hjälp av barnen, var så glad att barnen hade hittat skatten åt honom så han delade ut guldpengar till barnen. Det var verkligen en snäll pirat.

Och för att göra piraten ännu snällare så bestämde vi att vi skulle sjunga sånger för piraten. Barnen sjöng sångerna Vår Gud är en Mäktig Gud, Hosianna och Vi vill ge Dig ära. Det gjorde piraten så glad och snäll att han delade ut alla guldpengar som fanns kvar till barnen. Skattkistan var sedan tom, men det gjorde inget för piraten för han hade fått nya vänner och märkte att det var mycket roligare att ge än att få.

En mycket lyckad kväll avslutades med städ och föräldrar som hämtade sina barn. Barnen lämnade kyrkan med ett leende och vissa leenden visade på spår av choklad…

Nästa gång vi träffas igen är den 6 maj. Då bakar vi godsaker.

Vill ni se fler bilder och filmer så gå gärna in på facebooksidan Barnens Kyrka i S:t Franciskus.

/Dan Ahnberg