Välkomna till äktenskapsförberedande kurs 28.1 – 20.5 2017!

Diakongoran250Den här kursen i vår församling är tänkt för er som redan bestämt er att gifta er. Den är uppdelad i fyra gånger under ganska lång tid så att ni som par hinner diskutera frågorna kring äktenskapet själva mellan mötena som är på lördagar mellan 11 och 13 i ett av våra mötesrum.

         Att gifta sig betyder att leva tillsammans resten av livet. Då måste man veta en hel del om äktenskapet som är ett av kyrkans sju sakrament. Man måste få tid tillsammans att fundera på hur det blir sedan, när man väl gift sig. Ett helt nytt liv tar sin början, som människa, man eller kvinna, som katolik. Hur är det om min vän inte är katolik? Hur är det om min vän inte är döpt? Vad går, vad går inte? Finns det hinder att gifta sig?

         Ni två som bestämt er för äktenskap kanske har olika åsikter om både det ena och det andra. Det kanske ni undviker att ta upp i era egna samtal för att inte bli oroade eller känna er osäkra på ert val. I kursen där flera diskuterar känns det ofta lättare att diskutera och man kommer faktiskt varandra närmare på det sättet. Det upplever de flesta som gått kursen som mycket positivt!

         Ni väljer själva vilken präst eller diakon ni vill vända er till för att ansvara för vigseln och ta emot era gemensamma löften och välsigna er. Ni planerar med honom dagen och platsen och alla andra förberedelser. Allt detta viktiga praktiska ligger utanför själva kursen. Har ni gjort kursen i god tid före vigseln slipper ni all den stress och alla roliga men kanske jobbiga detaljer i sista minuten.

         Det är också Kyrkans mening, så som påven alltid upprepar, att man börjar sina förberedelser minst 6 månader innan det ska ske. Må nu Gud välsigna er önskan att gifta er och känn er särskilt varmt välkomna till gemenskapen i den här kursen. Skulle det visa sig att datum och tider inte fungerar 100 % kan vi alltid komplettera och organisera lösningar tillsammans

Diakon Göran Fäldt

Ordförande i katolska stiftets utskott för äktenskap och familj, diakon sedan länge och lyckligt gift sedan ännu längre.

vi-tanker-gifta-oss-550