Välkomnandet av våra medbröder till Köpenhamn

Som vi redan har skrivit om på vår hemsida, har två medbröder flyttat till Köpenhamn i Danmark den 1 februari 2017. De ledsagades av sina respektive provinsministrar från Kroatien och Slovenien. Även vår generalkuria vid Santi Apostoli i Rom representerades av generalassistent Pater Miljenko Hontic OFMConv.

Pater Miljenko var huvudcelebrant när vi firade Mässan tillsammans med de nyanlända bröderna Pater Tomislav Cvetko (från Kroatien) och Pater Tomaz Majcen (från Slovenien).

Efter Mässan som firades dagen efter bröderna anlänt i kapellet på Köpenhamns Biskopsämbete med generalvikarien Prelat Niels Engelbrecht bjöds på Smörrebröd så att vi stärkta kunde besöka Jesu Hjärta kyrkan (i samma kvarter – där bröderna sedan ska vara verksamma) och se den helt nyrenoverade våningen som Jesuiterna tidigare bebott i samma byggnad.

Det nyrenoverade klostret hade inga möbler men det rådde vi bröder från Jönköping bot på. Vi gav dem var sin bönpall för inre bön samt några T-shirt med San Damianokors och texten Gråbröderna. Provinsministrarna undrade om de inte var bra om vi bröder från Sverige lärde dem hur man använder bönpallarna… (varpå alla skrattade gott).

De nyanlända bröderna har tillbringat ett år i vårt kloster i Oxford i England för att lära sig engelska och nu får de ett och ett halvt år på sig för att lära sig danska.

Biskop Kozon höll ett varmt välkomsttal till bröderna vid måltidens slut och även vi önskar dem välkomna som våra grannar i Skandinavien.

Må Herren beskydda dem och ledsaga dem på Hans vägar.